Påskevisitt fra kontinentet

Vår venn Hartmut Draeger vil som før fortalt, tilbringe påsken i Oslo.Han blir her fra og med fredag 7.april til og med onsdag 19. april.

Han får altså bare en dag til å besøke Nyskolen. Han skal bo på Danvik Folkehøyskole i Drammen, og jeg er ikke helt klar over hva han ellers vil oppleve i Norge. Men iallefall holder han på å lære seg norsk. Så vil han vel iallefall trene på å snakke norsk.

Hartmut Draeger er universitetslærer i Berlin. Han har kone og tre barn.

Han er av dem som arbeider på å innføre Jenaplanskoler i Tyskland. Han er redaktør for et tidsskrift som er ganske flott og som heter KINDERLEBEN (Barneliv) Der har han hatt artikler om oss og en reportasje med bilde fra åpningen. Bildet viser oss alle på verandratrappa. Jeg tror han synes det er et mirakel at vi har en i Oslo. Egentlig er det et, om ikke mirakel så iallfall et mysterium at det slett ikke var en Jenaplanskole som var vår første modell. Det var som kjent Den lille skole på Gammelmosevej.

Først for 4 – 5 år siden fikk jeg vite om Jenaplanskole-bevegelsen på kontinentet. Som altså har absolutte sterke likheter med vår skole.

Jeg kommer til å invitere ham hjem til meg et par ganger. Hvis noen som leser dette har lyst til å treffe ham, kan de ringe til meg 22 14 53 21 så prøver vi å finne en møtetid. Han snakker engelsk foruten tysk og norsk. Det sier litt om ham at da jeg spurte ham for kort tid siden om han visste noe om Jenaplanskoler som var tilknyttet universiteter, så fikk jeg noen raske og grundige svar. Det var noe før i verden som het «tysk grundighet». Det synes jeg han må være en representant for. Den ene lille avhandlingen følger her som egen artikkel i min oversettelse. Wissenschaftliche Begleitung = Vitenskapelig oppfølging.