Mosses tale til barna under åpningen av Nyskolen i Oslo

I dag er det fest!
Det er det fordi den nye skolen vår begynner i dag.

Jeg heter Mosse Jørgensen, og jeg er en slags bestemor for skolen. Det er fordi at for mange, mange år siden var jeg i Danmark og besøkte en skole. Alle barna på den skolen var så glade, i så godt humør, så hyggelige mot hverandre og mot meg, at jeg aldri hadde sett maken på noen av de skolene jeg hadde gått på, eller vært lærer på.

Lærerne var like hyggelige som barna, og de maste aldri på barna, men hjalp dem med alt de ba om hjelp til. Da var det jeg tenkte: En sånn skole må barna i Norge også få.

Så begynte jeg å fortelle mange folk om denne flotte skolen. Jeg viste film, jeg skrev i avisene og jeg skrev bøker.

Men ingenting hjalp. Mange syntes det var spennende å høre om denne skolen. Fint! sa de. Men det var ikke mange som ville arbeide for å få en sånn skole. Og det er jo klart at man kan ikke lage en skole alene, og i hvertfall ikke uten barn.

Men så for noen år siden, kom det noen foreldre som ville ha en sånn skole til barna sine som jeg fortalte om. De begynte å arbeide med skolen. Mange av dem arbeidet hardt i flere år, og noen av dere barna har vært med på strevet i det siste. Og nå er skolen her.

Men fordi jeg er den som har arbeidet i flest år med dette, har jeg fått den store æren å holde tale til barna på denne festen. Noe av det fine med å holde fest i dag, er at om ett år på denne dagen kan vi ha fest fordi det er ett år siden skolen begynte.
Siden kan vi ha fest hver gang vi møtes etter sommerferien – for da har skolen bursdag.

På denne skolen skal vi nemlig ha mange fester. For eksempel når det kommer nye barn, eller vi får en ny fin ting til skolen – eller vi bare har lyst til å ha fest. Ikke bare når det er fest, men alle dagene på vår skole kan alle få snakke mye med hverandre. Særlig skal barna få snakke. Det er viktig at barn snakker sammen. Da blir de kjent med hverandre og de kan lære av hverandre. For eksempel kan de små lære mye av de store. Mens de snakker sammen begynner de kanskje å lure på noe. Da kan de gå til Kathrine, Eivind,Ellen,Jostein,Ingrid eller Mona og spørre om det de lurer på.

Noen ganger skal hele skolen – alle barn og alle voksne – snakke sammen. Barn og voksne kan sitte sammen og alle er med på å bestemme om vi for eksempel skal kjøpe nye baller, dra på en tur, eller hva vi skal arbeide med i dag. Da skal vi sitte i ringen dere har sett i den store salen.

Det er også lov å leke her. Det er godt for både barn og voksne å leke, for da får man rørt på seg. Å røre på seg, synge og rope, kan være godt for den som har arbeidet lenge. Så kan man lære nye sanger og regler for leken. Leken skal være en viktig del av livet på denne skolen.Men en stille stund med seg selv kan også være bra for den som nettop har lært noe nytt.

For vi skal også arbeide mye på denne skolen. Vi skal arbeide med å lære skolefagene, med å lære nye sanger og danser, med å lage ting og med å hjelpe til etter tur med å holde skolen og parken pen og ryddig. Da kommer dere til å oppdage at mye arbeid er morsommere enn dere kanskje trodde, når barna og lærerne arbeider sammen om nesten alt. Og så går alt så utrolig mye fortere når mange er sammen om å gjøre det.

Jeg tror at denne skolen blir like bra som den jeg så i Danmark for lenge siden. Og jeg tror dere blir like glade og hyggelige og i godt humør som de barna var.

For sånn blir en skole når vi snakker mye sammen – leker mye sammen – arbeider mye sammen og holder mange fester.

VELKOMMEN!